reede, 15. märts 2013

Baklava

Baklava-plaani pean juba pikka aega (kui aus olla, siis juba paar aastat), aga no kohe kuidagi ei ole plaani tulnud. Sel nädalal aga ajas Ann oma baklava-juttudega isu peale ja et filotaigen oli ka juhuslikult kapis olemas, siis võtsin kätte ja tegin valmis. Ette rutates nii palju, et suurema osa maiusest sõi ära abikaasa, kuna teiste jaoks oli see magusus ikka liig mis liig:D

1 pakk filotainast
150 g sulatatud võid
2 dl pistaatsiapähkleid
3 dl sarapuupähkleid
100 g suhkrut
1 tl kaneeli

Siirup:
8 dl suhkrut
4 dl vett
2 sl sidrunimahla

Lase filotaignal 2-3 tundi sulada. Hakka lehti võtma ükshaaval, lastes teistel nii kaua niiske rätiku all olla. Määri ahjuvorm võiga ja laota põhja filoleht. Pintselda sulavõiga ja aseta peale uus kiht. Korda tegevust, kuni on 6 kihti pandud. Täidiseks haki pähklid küllalt peeneks ning sega suhkru ja kaneeliga. Peale 6. kihti vala taignale pool pähklisegust ja aja ühtlaselt laiali. Lao järgmised 6 kihti, iga taignalehte ikka sulavõiga määrides. Laota ülejäänud täidis taignale ja lao veel 6-10 kihti. Lõika kook kohe terava noaga tükkideks

Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta ca 40 minutit. Esimese 10 minuti järel alanda temperatuuri 175-ni.
Küpsemise ajal keeda siirup. Sega suhkur vee ja sidrunimahlaga ja aja keema. Kuumuta madalal tulel veel 15 minutit. Võta kuldseks küpsenud kook ahjust ja vala kohe kuuma siirupiga üle. Enne söömist lase vähemalt 4 tundi maitsestuda!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Gulyásleves ehk guljašš: Ungari

 Mul on juba mitu aastat mõlkunud mõttes teha guljašši, ikka seda õiget, sugulasrahva suppi. Nii et palju peamurdmist ei olnudki, kui loosti...