esmaspäev, 27. veebruar 2012

Kanapasta

Avastasin, et blogist on täitsa puudu paari nädala tagune kanapasta. Kuna aga tegu oli taaskord ülilihtsa ja hea toiduga, mis maitses ka pere väiksematele, ei saa seda jätta üles panemata.


300 g broilerifileed
praadimiseks õli
sibul
2 küüslauguküünt
peotäis basiilikulehti
1 purk kooritud tomateid
soola-pipart-suhkrut
parmesani

Prae hakitud sibul ja küüslauk madalal tulel klaasjaks. Lisa kanatükid, maitsesta soola ja pipraga ning prae läbi. Lisa tomatikonserv, basiilik, hauta u 15 minutit. Maitsesta lõplikult, lisades vajadusel veidi suhkrut. Keeda pasta ja serveeri kohe koos värskelt riivitud parmesaniga.

teisipäev, 21. veebruar 2012

Ahjuliha

Kaua küpsenud, kaunikene.
Homsest algab meil iga-aastane paast, mille jooksul ei söö liha, ei joo kohvi, alkoholi ega tarvita valget suhkrut ja jahu. Kõigile kaaspaastualustajatele tervituseks üks mõnus mahlane seapraad möödunud nädalavahetusest!


2-kilone sea küljetükk (vahel müügil ka ribi nime all)
maitsestamiseks soola, pipart, küüslauku, mett, sinepit

Lõika kamarasse terava noaga ruudud. Hõõru liha kokku maitseainetega, mässi toidukilesse ja lase külmikus seista vähemalt 6 tundi. Enne ahjupanekut eemalda kile ja lase vähemalt tunnike seista toatemperatuuril. Mähi seejärel lihatükk fooliumisse, aseta ahjuvormi, vala põhja veidi vett ja küpseta 180-kraadises ahjus u 2 tundi, seejärel alanda temperatuuri veelgi, nii 110 peale ja küpseta veel 2 tundi. Lõpuks võta liha foolimist välja ja lase 200-kraadi juures pealt krõbedaks. Enne serveerimist peaks liha min 15 minutit "rahunema".

esmaspäev, 20. veebruar 2012

Napoleoni kook

Lubage esitleda: minu esimene õnnestunud Napoleon! Keedukreemiga võitlemisel pean veel arenema, aga üldiselt võib järgmisel korral ette võtta küll. Eriti kuna tegu on abikaasa lemmikkoogiga.

Retsept Nami-namist (kuna esimesed 2 katset mingil arusaamatul põhjusel ebaõnnestusid, siis tegin seekord täpselt sealse retsepti järgi)

600 g nisujahu
250 g külma magedat võid
2.5 dl külma vett
1 tl 30% äädikat
1 tl soola
1 muna

Kreem:
1.5 piima
4 dl suhkrut
6 muna
90 g nisujahu (1,5 dl)
2 tl vanillisuhkrut

Tainas: haki jahu võiga puruseks, lisa veega segatud äädikas, sool ja muna. Sõtku tainas ühtlaseks ja jäta vähemalt 3-4 tunniks külma seisma. Jaota tainas seitsmeks, rulli need lauale ja lõika ruudukujuliseks. Küpseta iga tainalehte 250-kraadises ahjus 5 minutit. Ääreribadest rulli veel üks plaaditäis ja küpseta veidi tumedamaks pruuniks - selle murendad pärast koogi servadele ja peale kaunistuseks.Kreemi valmistamiseks kuumuta 1,25 liitrit piima ja 2 dl suhkrut keemiseni. Samal ajal vahusta munad ülejäänud suhkruga. Lisa jahu ja ülejäänud külm piim. Kalla vahustatud segu kuuma piima hulka, lisa vanillsuhkur ning kuumuta pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (keeta ei tohi!). Jahuta. Lao tainapõhjad kreemiga vaheldumisi tordialusele. Kaunista tainapuruga. Serveeri kohe (krõbedam) või järgmisel päeval, kui kook on kreemist läbi imbunud.

pühapäev, 19. veebruar 2012

Pizza quattro formaggi

Lõpuks ometi olen ma leidnud hea pitsapõhja retsepti, mis õnnestub alati. Just koguste katsetamisega on pisut aega läinud. Siin antud kogused on ühele keskmise suurusega pizzale, terve pannitäie puhul tuleb korrutada kolmega.

Põhi:
10 g pärmi
60 ml vett
1 tl suhkrut
0,5 tl soola
sorts oliivõli
2-2,5 dl jahu

Sulata pärm suhkrus ja vala juurde soe vesi. Sega jahu soolaga ning lisa vedelikule. Nirista juurde veidi õli ja sõtku taignast ühtlane pall. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas (nt 50-kraadises praeahjus) u tund aega kerkida.
Vahepeal valmista tomatikaste.

Tomatikaste:
1/3 purki kooritud tomateid
0,5 dl vett
soola-pipart
punet
näpuotsaga suhkrut

Tükelda tomat, lisa maitseained ja vesi ning keeda madalal tulel u 20 minutit või kuni suurem osa vedelikust on aurustunud.

Tõsta taigen jahusele alusele ning vormi pizzapõhjaks. Määri tomatikastmega, pane peale basiilikulehti ja juustud (mina kasutasin mozzarellat, sinihallitusjuustu, parmesani ja provolonet).
Küpseta 250-kraadise ahju allosas kuni juust on sulanud ja põhi helepruun.

kolmapäev, 15. veebruar 2012

Aleksandrikook

Sõbrapäev on üks neist pühadest, mis ei ole kohe üldse omaseks saanud. Aga las ta olla. Mind ta ei sega, lastele meeldib ja vähemalt on põhjus küpsetamine käsile võtta. Kuna abikaasa nurub juba ammu Aleksandrikooki, siis siin ta nüüd on. Peaks magusaisu ikka pikaks ajaks leevendama...

Retsept nami-namist

Põhi:
1,5 dl suhkrut
5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
200 g toasooja võid
1 muna

Täidis:
3 dl moosi (minul oli vaarika-mustsõstra oma)

Glasuur:
250 g tuhksuhkrut (4 d)
3-4 sl vett (värvilise glasuuri korral punast mahla, kakaod vms)

Sega kuivained omavahel, lisa toasoe või. Näpista segu puruseks. Lisa muna ja sega kiiresti ühtlaseks. Rulli tainas küpsetuspaberil ahjuplaadi suuruseks. Küpseta koogipõhja 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni põhi on kuldkollane.
Lõika soe põhi kaheks ja määri üks pool moosiga. Tõsta teine tükk peale. Lõika kook kandilisteks tükkideks ja lase jahtuda.
Sega tuhksuhkur vee või mahlaga. Määri märja noa abil kookidele.

reede, 3. veebruar 2012

Crumble aux légumes

Seekordse roa eestikeelset nime ma ei teagi. Esmakordselt valmis see ühel kaunil augustikuu õhtul kahe kena prantslanna kaasabil. Tegu on täiesti tüüpilise prantsuse roaga, mille kõrvale sobib suurepäraselt jahe valge vein ja pehme sai. Loomulikult maitses see siis veelgi paremini , kuna kasutada olid vastvalminud köögiviljad, k.a tomatid ja suvikõrvits.

Köögiviljade ja nende kogustega võib igaüks mängida vastavalt enda soovile.
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
1 paprika
1 suur baklažaan
3-4 tomatit (asendasin seekord konserveeritutega)
peotäis basiilikut
punet
soola
pipart
suhkrut
praadimiseks oliiviõli

Puru:
100 g toasooja võid
150 g jahu
50-60 g parmesani
soola
Kuumuta pannil õli ja hauta selles hakitud sibul ja küüslauk klaasjaks. Lisa tükeldatud paprika, baklažaan, hakitud basiilik ja tomatid. Prae veel u 5 minutit. Maitsesta ja vala ahjuvormi. Katte valmistamiseks haki parmesan pisikesteks tükkideks ja näpi koos soola, või ja jahuga "puruks". Pudista puru köögiviljade peale ja küpseta 200-kraadises ahjus u 20 minutit kuni kate on ilusa helepruuni jume saavutanud.

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...