teisipäev, 6. september 2011

Borš

Borš on olnud minu lemmiksupp juba pikka aega. Meenub lapsepõlv, koolilõunad, ülikooliaegsed purgisupid ja mitmed erineva tasemega söögikohad.
Siiani ei olnud ma ise kunagi borši keetnud. Retseptiotsingul jõudsin Roman Zaštšerinski poolt välja pakutuni ja edasised kommentaarid on liigsed mis liigsed.

Vähendasin originaalis antud koguseid.
2 l vett
1 kg kondiga veiseliha
2 loorberilehte
5 tera musta pipart
1 nelgitera
1 sibul
1 porgand
4-5 küüslauguküünt
50 g kuivatatud musti ploome

Pane liha külma veega keema. Riisu vahtu ja keeda tunnike. Viska sisse maitseained, sealhulgas pooleks lõigatud sibul, porgand ja ploomid. Keeda madalal tulel kaane all tund aega. Kurna puljong ja tõsta liha välja.

500 g keedetud peeti
3 kartulit
1 sibul
1 porgand
1-2 sl tomatipastat
100-200 g kapsast
soola, pipart
0,5-1 sl kanget äädikat
1 sl suhkrut
Riivi peedid ja selga 1 tl äädikaga (aitab värvi hoida). Hauta hakitud sibul ja riivitud porgand pehmeks, lisa tomatipasta ja hauta veidi veel. Tõsta segu puljongisse ja keeda 5 minutit. Lisa tükeldatud kartul ja viilutatud kapsas. Keeda 10 minutit. Lisa peet ja tükeldatud liha, keeda 5 minutit ning maitsesta. Serveeri hapukoorega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Gulyásleves ehk guljašš: Ungari

 Mul on juba mitu aastat mõlkunud mõttes teha guljašši, ikka seda õiget, sugulasrahva suppi. Nii et palju peamurdmist ei olnudki, kui loosti...