neljapäev, 17. oktoober 2013

Pastitsio

Juunikuus istusime minu köögilaua taga ja Niki rääkis mulle pastitsiost ning kui hea see tal viimati välja tuli. Loomulikult lubasin kohe järgi proovida. Vaatasin isegi paari kreekakeelset videot, kuidas seda ikka tehakse. Põhiliselt sellepärast, et mul ei ole bešamellkastmega just kõige soojemad suhted, jäi ikka asi soiku (no igasuguseid muid põhjusi leidsin ikka ka). Alles nüüd, mitu kuud hiljem jõudis see toit meie lauale. Σας ευχαριστώ, Niki!
 
Pastitio on kreeka rahvustoit, mida valmistatakse hakklihast, makaronidest ja bešamellkastmest. Sarnast rooga leiab ka mitme teise vahemeremaa köögist. Aga ärge jumala eest nimetage seda kreeka lasanjeks! Vähemalt mitte kreeklaste kuuldes;)
 
300 g makarone
600 g hakkliha
1 suur sibul
oliiviõli
soola-pipart
0,5 tl kaneeli
400 g purustatud tomateid
3 munavalget
 
Kaste:
60 g võid
60 g jahu
6 dl piima
3 munakollast
2 suurt peotäit riivitud parmesani
 
Haki sibul ja prae oliiviõlis läbipaistvaks. Lisa hakkliha ja prae läbi. Maitsesta soola, pipra ja kaneeliga. Vala juurde purustatud tomatid ja lase ca 20 minutit haududa, vajadusel lisa vel soola.
Keeda makaronid suures potis al dente. Samal ajal valmista kaste. Selleks sulata kastruli põhjas või ja lisa jahu. Sega korralikult läbi ja kuumuta mõni minut. Lisa peene nirena samal ajal pidevalt segades kuum piim. Keeda paar minutit kuni kaste pakseneb. Pastitsio kaste peabki olema küllalt paks, mitte voolav! Võta veidi kuuma kastet ja sega munakollastega. Lisa segu ja 1 peotäis riivitud juustu ülejäänud kastme hulka.
Vahusta munavalged ja sega kurnatud makaronidega, vala õliga määritud vormi. Soovi korral võid makaronid ka pikuti vormi laduda. Kalla peale hakklihakaste ja kõige peale bešamellkaste. Raputa üle järelejäänud juustuga ja küpseta 20 -30 minutit 200-kraadises ahjus või kuni kaste on pealt kuldpruun.
  


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...