Koot ja Bienenstich: Saksamaa
Bienenstich
300 g jahu
1 muna+1 munakollane
30 g pärmi
40 g suhrkrut
60 g võid
1,25 dl piima
1/4 tl soola
Kate:
20 g võid
100 g suhkrut
100 g mandlilaaste
2 spl mett
6 sl rõõska koort
Kreem:
0,5 L piima
1 pakk vaniljepudingipulbrit
75 g suhkrut
300 g vahukoort
vanilliekstrakti
6 želatiinilehte
Valmista pärmitainas ja lase sel kerkida.
Kuumuta piim koos võiga, lisa mandlid, suhkur ja mesi. Lase vaikselt keeda, kuid ära pruunista – segu peaks muutuma klaasjaks. Jahuta.
Tõsta taigen ümmargusse vormi ja määri peale mandlisegu. Lase veel umbes 20 minutit kerkida.
Küpseta 200 °C juures umbes 25 minutit.
Jahuta ja lõika koogist 2 kihti ning pealmisest kihist omakorda meelepärase suurusega koogitükid (koos täidisega oleks pärast halb lahti lõigata).
Leota želatiini, sulata 1 sl kuumas koores ja jahuta. Valmista vastavalt juhendile puding ning lisa samal temperatuuril olev želatiin . Kui puding on jahtunud, sega ettevaatlikult hulka vanillisuhkruga vahustatud vahukoor.
Määri täidis alumisele põhjale ja kata mandlikattega tainatükkidega. Kui kook on tahenenud, lõika tükid lahti.
Seakoot (4-le)
2 suurt seakooti (turul väiksemaid ei olnud)
0,5 L puljongit
250 ml tumedat õlut
2 hakitud sibulat
3 hakitud küüslauguküünt
1 tl tomatipastat
soola-pipart
punt värsket tüümiani
maisitärklis (kastme jaoks)
Pese koodid, kuivata ja hõõru tüümiani ja soola-pipraga sisse. Pruunista igast küljest ja aseta ahjupotti. (Mina kasutasin seekord slow cookerit). Prae pannil sibul, küüslauk, tomatipasta läbi ning lisa puljong ja õlu. Lase keema ja vala kootidele peale. Soovitatakse ahjus hoida 170 kraadi juures 2,5-3 tundi, minul oli slow-cookeris madalama temperatuuriga 6 tundi. Praevedelikust saab imelise kastme, lisades nii palju maisitärklist, kui palju kastet soovid.
Kartuliklimbid
Kartuliklimpidesse armusin ma esimesest silmapilgust ühel lõbusal
Berliinireisil (tervitused Leenale!).
Retsept on pärit Chefkochi lehelt, tegin pool kogusest
1,5 kg jahuseid kartuleid
75 g sulatatud võid
1 muna
350 g kartulitärklist
1 sl soola
Soovi korral muskaatpähklit
Keeda kartulid soolvees pehmeks, suru läbi kartulipressi (
kui seda pole, siis saab vast peene riiviga). Leigele kartulimassile lisa
sulatatud või, lahtiklopitud muna, tärklis ja muskaatpähkel. Sega kergelt läbi
ja lase järgmise päevani külmas seista.
Veereta kartulijahuste kätega tainast väiksema kartuli
suurused pallid, hoia jahedas. Aja vesi keema, pane olenevalt poti suurusest
3-5 palli korraga vette ja alanda temperatuuri. Pallid ei tohi mulinaga keeda.
Lase 8-10 minutit hulpida, siis nõruta ja serveeri.
Kommentaarid
Postita kommentaar