teisipäev, 3. september 2019

2. nädal: tarretatud heeringapatee leivaümbrises

2. nädala kokaraamatuks sattus Pille Endeni ja Maire Suitsu "Tarretatud piduroad".  Leheküljelt 42 leidsin heeringa.

Oeh, võiks ju arvata, et nii lihtsa retsepti teostamine möödus valutult, aga ei. Ütleme nii, et ma olin eile õhtuks maruvihane. Esiteks, kes mõtles välja 18 cm pikkuse keeksivormi? Kas nii lühikest vormi on üldse olemas? Igatahes tuli mul teha enda kõige lühem vorm veel ca 7 cm lühemaks. Papitükkidega nagu õpetuses kirjas. Nii mõnigi vandesõna sai lendu lastud. Sellise leiutise kiletamine omakorda võttis lausa higiseks.
Teine suurem väljakutse oli näkileibade vormi ladumine. Loomulikult nad omal jõul püsti ei seisnud ja segu vormi saamiseks tuli kasutada lapsi: 4 kätt hoidsid leibu püsti, kuni 2 tk segu valasid.
Hommikuks aga oli viha lahtunud ja tulemus tegelikult väga mõnus ja sobiks ideaalselt heeringasõbra peolauale.

10-12 õhukest näkileivariba (Finncrisp) (tegelikult mahub 18 cm peale neid ainult 8)
1 dl piima immutamiseks

Pateesegu:
300 g õrnsoola-heeringafileed
5 tl želatiini (kasutasin 5 želatiinilehte)
vett
1 pisike punane sibul
1 dl peenestatud murulauku
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g maitsestamata jogurtit
0,25 tl musta pipart
vajadusel soola

Vaja läheb keeksivormi mõõtudes 18 x 6 x 8 cm, vooderda see kilega.
Pale želatiinilehed külma vette likku.
Kasta näkileivad mõneks sekundiks piima sisse, lao virna ja kata toidukilega.  Peenesta murulauk, heeringas ja sibul. Pigista želatiinist vesi välja ja sulata. Mikserda toorjuust jogurtiga, lisa pipar. Sega juurde murulauk, heeringas ja sibul, vajadusel lisa soola. Nirista juurde želatiin, samal ajal mikseriga aeglaselt segades.
Aseta näkileivad vormi nii, et jätkukoht jääks põhja keskjoonele. Kalla segu vormi, silu ja tõsta leivaribad peale. Kata kilega ja lase külmas järgmise päevani seista. Serveerimisel keera vorm tagurpidi taldrikule ja eemalda kile. Kaunista murulaugu ja sibulaga.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...