Neljapäev, 3. märts 2022

Brezel ehk vesikringel


Oh mind udupead. Mitu aastat on kuklas tiksunud minu jaoks müstiline sõna "vesikringel", nii tundmatu, nii salapärane. Kui nüüd mõni aeg tagasi lõpuks retsepti otsima hakkasin, siis oli üllatus suur, et selle kauni sõna taga peidab end lihtlabane brezel :D 

Retsept erinevate eesti ja saksa veebilehtede-videoklippide pealt kokku pandud.
 

160 ml vett
160 ml piima
45 g sulatatud võid
6 g kuivpärmi
12 g suhkrut
525 g jahu
5 g soola

45 g soodat
1,5 L vett

2 munakollast+2 tl vett
soolahelbeid

Lahusta kuivpärm ja suhkur käesoojas vee-piima segus, lase 10 minutit seista. Sega juurde jahu, sool ja sulatatud või. Sõtku ca 5-6 minutit, kuni tainas on muutunud ühtlaseks palliks. Tõsta õliga määritud kaussi, kata ja lase soojas kohas ca 90 min kerkida. Jaga tainas tükkideks, rulli pallike u 30 cm pikkuseks vorstiks ja keera kringliks (youtube on täis näidiseid, kuidas seda täpselt teha). Aja kastrulis keema vesi ning lisa sooda. Tõsta brezel ettevaatlikult vahukulbiga soodavette ja keeda 30 sekundit (mitte rohkem!), tõsta välja, nõruta natuke ja jäta ahjuplaadile teisi ootama. Kui kõik kringlid on keedetud, määri need pealt veega segatud munakollasega ning raputa peale soolahelbeid ( või nt seesamiseemneid).
Küpseta 180 kraadi  juures 20-25 minutit.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Brezel ehk vesikringel

Oh mind udupead. Mitu aastat on kuklas tiksunud minu jaoks müstiline sõna "vesikringel", nii tundmatu, nii salapärane. Kui nüüd mõ...