esmaspäev, 28. veebruar 2011

Leib

Juba pea aasta ei olnud ma leiba küpsetanud. Eelmisel kevadel sai mitu järjestikust juuretist hukka (hoolimata sellest, et olin oi-kui-palju leiba enne küpsetanud) ja no ei õnnestunud enam. Ja siis ei viitsinud jännata. Nüüd sain Tiiult uue leivapojakese ja teist nädalat rõõmustab meie toidulauda pehme ja lõhnav seemneleib. Retsepti panen siia selleks, et kui peaks jälle pikem vahe sisse tulema, siis ei pea uuesti kogustega mässama hakkama. Retsept on mingi 4 õpetuse peale kokku pandud (tervitused Tiiule ja Janele!).

juuretist
800 ml vett (sellest saan ühe suure ja ühe õige pisut lühema vormi)
1 dl maltoosat (alati ei pane)
rukkijahu
1,2 dl suhkrut
6 tl soola
kuhjaga seemneid (ühe sisse ka rosinaid)

Sega juuretis sooja vee ja maltoosaga. Lisa rukkijahu. Klopi hoolega läbi, segu jääb keefiripaksune. Kata kauss köögirätiga ja pane teki sisse sooja kohta. Lase seista 12-16 tundi (sõltuvalt ruumi soojusest). VÕTA UUS JUURETIS! Sega juurde sool ja suhkur, lisa rukkijahu ja seemned, et tainas oleks nagu paks tsement. Pane võitatud vormidesse. Lase 50-kraadises ahjus poolteist tundi kerkida. Lülita kuumus (pöördõhuga) 230 peale. Kui ahi on kuumuse saavutanud, siis küpsetada paar minutit ja alandada temperatuur 160 peale. Küpseta tund aega fooliumi all. Ahjust tulnud leivad pintselda üle veega ja jäta räti all jahtuma.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...