kolmapäev, 27. veebruar 2013

Tarretisega maasikatort

Varsti on kevad ja siis suvi ja nagu ikka, on minul sügavkülm alles moose ja marju täis. Viimane aeg hakata seda viga parandama. Spetsiaalselt taoliste kookide tegemiseks lõikusin eelmisel suvel maasikad veeranditeks ja panin suhkruga segatult karpi ootama.

Juba pikka aega on mul kodus üks kingituseks saadud koogivorm, millega ma siiani ei osanud midagi peale hakata. No kuidagi ei jõudnud kohale, mida sellega tegema peab. Aga nüüd tean, et just selliste kookide tegemiseks see ongi.
P.S Antud isend on minu maitse jaoks liiga magus, teistele sobis.

Põhi:

200 g külma võid
3 dl jahu
2 dl täisterajahu
1 muna
näpuga soola
1 dl rafineerimata suhkrut

Vahele:
150 g toasooja võid
150 g kondenspiima

Peale:
ca 3 dl maasikaid
3 želatiinilehte
2,5 dl mahla (kasutasin maasikavedelikku ja mustsõsta mahla. Kui teha ainult mahlaga, peaks lisama )
ka tl suhkrut)

Sega kuivained omavahel ja haki juurde või. Mudi läbi, lisa muna ja mätsi taignaks. Vajuta määritud koogivormi ja pane pooleks tunniks külmikusse. Küpseta 200-kraadises ahjus ca 15 minutit. Lase põhjal täielikult jahtuda.
Vahusta toasoe või ja nirista juurde kondenspiim. Jätka vahustamist. Määri õhuke kiht kreemi koogile. Ka äärtele. See takistab hiljem tarretisel põhja sisse imenduda. Lao peale maasikad ja lase 1 tund külmikus taheneda.
Leota želatiinilehti 5-10 minutit külmas vees. Kuumuta mahl keemiseni. Pigista vesi välja ja lahusta kuumas vedelikus vedelikus. Jahuta pidevalt segades. Tõsta vedelik lusikaga marjadele ja lase külmas tarduda. Enne serveerimist lase 15 minutit toasoojas seista.

laupäev, 23. veebruar 2013

Šokolaadiküpsised

Esimest korda elus õnnestus teha küpsiseid, millega ma tõesti väga-väga rahule jäin. Mõnusalt šokolaadised ja krõbedad. Täisterajahu kasutamine lisab veelgi muredust. Valmistamine ei nõua kuigi palju vaeva, küll aga kaovad nad ülikiirelt taldrikult.
Tervitan Anne!

Kogusest saab 24 suurt küpsist.

200 g võid
1 dl rafineerimata suhkrut
näpuotsatäis soola
1 muna
1 tl küpsetuspulbrit
2 dl täisterajahu
1,5 dl tavalist jahu
0,5 dl kakaopulbrit

Vahusta toasoe või suhkru ja soolaga. Lisa muna ja vahusta veidi veel. Sega kuivained omavahel ja vala võivahu juurde. Mätsi taignaks ja lase 1 tund külmkapis taheneda. Jaga taigen võrdseteks osadeks. Iga osa tee palliks ja vajuta ahjuplaadil laiaks. Küpseta 175 kraadi juures ca 13 minutit. Lase täielikult jahtuda. Retsept, milles tegin mõned muudatused, on pärit allikast, mida enam tuvastada ei suuda;)

teisipäev, 19. veebruar 2013

Kodumaine köfte kebab

Araabia päritolu köfte (või kefta või kofta) kebab on maakeeli vardas küpsetatud hakkliha. 
Originaalis ei kasutata kebabi valmistamisel muidugi sealiha, vaid lamba oma. Minu kodumaine variant on küll segahakklihast (50-50 veis ja siga), ent kasutatud vürtsid muudavad tavalise "kotleti" võrratuks ning mõtted kipuvad vägisi kaugemale rändama. Kui ükskord ikkagi kevad saabub, on plaanis neid ka sütel valmistada.

Kogus neljale:

500 g hakkliha
1 väike muna
soola-pipart
1 sibul
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl paprikapulbrit
peotäis hakitud peterselli

Koori sibul ja haki hästi peeneks (mina pressin tegelikult läbi küüslaugupressi), lisa hakklihale. Lisa ka kõik ülejäänud maitseained ja muna. Mätsi korralikult läbi ja jäta vähemalt tunniks külmkappi maitsestuma. Suru hakkliha tikkude või varraste külge ja küpseta 200-kraadises praeahjus ca 20 minutit.
Serveeri kodujuustusalati, toorsalati või lihtsalt pitaga.

laupäev, 9. veebruar 2013

Kevadlille küpsis

 Peale õnnestunud beseetegu tuli idee teha tõelisi nostalgiaküpsiseid. Tuli aga välja, et läbi tordipritsi on nii paksu taigna väljapressimine tõeline jõuproov (sõna otseses mõttes). Nii ei olegi minu küpsistel kuigi traditsiooniline välimus, pigem meenutavad nad südasuvist Tageteseõit.

350 g võid
170 g suhkrut
2 muna
0,5 dl vett
näpuga soola
500 g jahu
1 tl vanillisuhkrut

 Glasuur:
0,5 dl tuhksuhkrut
1 tl kakaopulbrit
vett

Vahusta või suhkruga. Mikserda juurde munad ja vesi. Sega kokku kuivained ja lisa taignasse. Töötle ühtlaseks. Vormi tordipritsi abil lilled ja küpseta 200-kraadises ahjus ca 14 minutit või kuni küpsised on pruunikad.
Glasuuri jaoks sega suhkur kakaoga ja lisa nii palju vett, et suhkur oleks niisutatud. Kuumuta ca 50 kraadini ja kaunista küpsised.

reede, 1. veebruar 2013

Pasta carbonara

Itaalia toitudega on juba kord nii, et need on väga lihtsalt ja ülimaitsvad. Täiesti tarbetu tundub retseptide tuunimine ja parendamine. Jällegi, Eesti söögikohtades olen kohanud igasuguseid variante, millest üht, keeduvorsti ja koorega, ei taha meenutadagi :D
Siin siis kõige originaalilähedasem variant ilma vahukoore, seente ja muu põnevata.

Kogus 3-le

spagetid
sool
1 sl oliiviõli
150 g suitsupeekonit (viilutamata)
4 munakollast
2 dl riivitud parmesani
peotäis peterselli
värskelt jahvatatud pipart

Pane spagetid soolaga maitsestatud vette keema. Tükelda peekon väikesteks kuubikuteks ja prae mõnusalt pruuniks. Pane kaussi munakollased ja vispelda läbi. Lisa parmesan, petersell ja jahtunud peekon. Sega läbi. Kurna pasta ja vala munasegule. Sega kiiresti läbi ja raputa peale musta pipart.

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...