teisipäev, 31. jaanuar 2012

Pasta Aglio e Olio

Vahel avastan, et blogist on puudu mõni minu suurtest lemmikutest, sest kuidagi liiga lihtlabane on neist rääkidagi. Siinkohal üks eelmainitu. Väga-väga maitsev ja valmistatav 15 minutiga.

Annan kogused ühele, mida siis saab vastavalt vajadusele suurendada.

1 küüslauguküüs
pisike tükk tšillit
suur sorts head oliivõli
suur peotäis peterselli
suur peotäis parmesani

Pane keema pasta. (Seekord kasutasin linguinesid). Samal ajal haki tšilli ja viiluta võimalikult õhukeselt küüslauk. Kuumuta neid õlis kuni küüslauk on läbipaistev (ettevaatust- küüslauk võib kiirelt kõrbema minna!). Kurna pasta, vala juurde õli ja küüslauk, lisa peotäis hakitud peterselli. Sega läbi ja serveeri kohe värskelt riivitud parmesaniga!

esmaspäev, 30. jaanuar 2012

Õllekana

Milleks hakata ise leiutama jalgratast? Või siis antud juhul hea mahlase ahjukana retsepti... Igatahes hakkas Mari-Liisi blogi tuhnides see kaunis istuv preili kohe silma ja nii jõudis ta ka meie ahju.

Retsept ise pea olematu:)
1 terve kana
soola
pipart
küüslauku
väike purk õlut

Võta kana 2 tundi enne ahju panekut toatemperatuurile. Ava õllepurk ja joo pool ära. Ülejäänud õlu jäta sisse ja tõsta ahjuvormi. Määri kana kokku maitseainetega ja pista purgi otsa istuma. Küpseta 190-kraadises ahjus. Minu kanale kulus 1 tund ja 20 minutit.

esmaspäev, 23. jaanuar 2012

Ciabatta

Nüüd võivad minu meelest meie pagaritööstused uksed sulgeda. Lisaks sellele, et leiba ei osta me enam ammu poest, on nüüd järg saialiste käes. Siiani arvasin millegipärast, et ciabatta tegemine on midagi keerulist...või vähemalt liiga aeganõudvat. Tõele au andes võtab saiategu muidugi aega. Aga kui tulemus on nii hea, et perekonna tungival nõudmisel tuleb küpsetada üle päeva, siis võib ju seda tainast sõtkuda küll.
Retsept on pärit Mari-Liisi blogist, veidi minupoolse tuunimisega.

Eeltainas:
12 g pärmi
3 dl leiget vett
3 dl jahu
Lahusta pärm vees ja sega kõik ained kokku, kata kauss toidukilega ja lase ca 12 tundi soojas seista.

Tainas:
6 dl eeltainast
3 dl vett
12 g pärmi
1 tl suhkrut
2 tl soola
1 dl rukkijahu
7 dl nisujahu

Lahusta pärm vees ja sega kokku eeltaignaga. Lisa suhkur ja jahu ning hakka segama-sõtkuma. Taigen tuleb väga vedel! Peale 10 minutit lisa sool ja sõtku veel 15 minutit. Määri laiem kauss kergelt oliivõliga ja vala taigen sisse. Lase ca 1 tund soojas kerkida. Tõsta taigen õrnalt jahusele küpsetuspaberiga kaetud pannile ja vormi jahuste kätega 2 saia. Pane ahju põhja anum veega. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. Siis tõsta veeanum välja ja küpseta veel 10 minutit.

neljapäev, 19. jaanuar 2012

Sojanuudlid

Taaskord on tegu väga lihtsa, kiirelt valmiva ja maitsva toiduga sojasõpradele.

1 sibul
2 küüslauguküünt
10-15 šampinjoni
praadimiseks õli
2-3 sl tumedat sojakastet
näpuga fariinisuhkrut
munanuudleid

Prae hakitud sibul ja küüslauk läbipaistvaks, lisa viilutatud seened, prae läbi. Maitsesta soja ja suhkruga. Valmista munanuudlid vastavalt õpetusele ja sega seentega.

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...