neljapäev, 29. detsember 2011

Coq au vin

"Kas sa kukke tahad?" Sellise küsimuse osaliseks sain ühel ilusal detsembrikuupäeval. Loomulikult ma tahtsin, sest veinis hautatud kukk oli mul juba pikka-pikka aega plaanis.
Ei hakka sellest kuulsast prantsuse talupojatoidust pikemalt kirjutada, google annab otsijale piisavalt infot.
Retseptiga on nii, et kuna ma aja jooksul lugesin väga paljusid erinevaid retsepte, siis kujuneski selline "enda oma".

1 kukk
1 sl võid
u 15 šarlottsibulat
5 küüslauguküünt
150 g peekonit
1 tl värskeid tüümianilehti
soola-pipart
200 g šampinjone
750 ml noort punast veini (minul oli Pinot Noir)
500 ml kanapuljongit
2 loorberilehte
1 sl pehmet võid, 1 sl jahu

Sulata haudepotis või ja kuumuta selles sibulaid. Lisa tükeldatud peekon, hakitud küüslauk ja tüümian. Kuumuta mõned minutid. Prae tükeldatud kuketükid mõlemalt poolt pruuniks, maitsesta soola-pipraga ja tõsta potti. Lisa seened (väiksed võivad ka tervelt olla, mina lõikasin paksud seibid), vein, kanapuljong, loorber. Hauta 30 minutit. Vajadusel lisa soola. Tõsta linnutükid potist välja. Kurna kaste läbi ja keeda, kuni osa vedelikust on aurustunud. Sega või ja jahu ühtlaseks ja sulata kuumas kastmes, pidevalt segades. Tõsta kukk uuesti potti ja ka kõik muu, mis sõelale jäi. Serveeri värske salati ja krõbeda saiaga.

pühapäev, 4. detsember 2011

Heeringatort

Seda ei juhtu just väga tihti, et ühte toitu 2 nädala jooksul 2 korda tuleks teha. Aga see heeringa-kodujuustutort on tõeline hitt! Maitses ka heeringat mitte väga armastavatele inimestele.
Retsept pärit raamatust "Kohupiima- ja kodujuustutoidud 2"

Põhi:
8-10 leivaviilu
0,25 dl piima
4-5 tl võid

Täidis:
200 g heerigafileed (õlita)
1 punane sibul
2 marineeritud kurki
suur punt tilli
200 g kodujuustu
2 dl hapukoort
2 dl vahukoort
soola-pipart
5 želatiinilehte
0,5 dl sidrunimahla

Lõika leivaviiludelt ära koorik ja lao tihedalt lahtikäiva vormi põhja, vajadusel leivatükke parajaks lõigates. Immuta piimaga ja määri peale veidi võid. Aseta külmkappi täidist ootama. Tükelda heeringas, sibul, kurk ja till. Lisa hapukoor, kodujuust ja vahustatud koor. Sega läbi ja maitsesta soola-pipraga. (Kui heeringas on väga soolane, ei pruugi soola enam lisada.) Leota želatiinilehti 10 minutit külmas vees, siis pigista vesi välja ja sulata sidrunimahlas. Lase pisut jahtuda ja nirista segades täidise hulka. Vala segu põhjale ja lase vähemalt 5 tundi külmas seista. Aseta vorm mõneks hetkeks kuuma vette, nii tuleb see vormist kenasti välja. Kaunista nt sibularatastega.

neljapäev, 1. detsember 2011

Krõbe kana magushapus kastmes

See Meriti blogist pärit retsept on mul juba pea aastajagu olnud arvutis lemmikute all, aga no ei ole olnud aega ette võtta. Nüüd sai viga parandatud ja see roog hakkab ilmselt üle nädala meie lauale jõudma.

Retseptis olulisi muudatusi polnudki vaja teha, kõik oli täpselt timmitud. Kogusest piisas kahele. Seega kui sööjaid on rohkem, tuleks koguseid vastavalt suurendada.

2 suuremat broilerifileed
2 munavalget
2 hakitud küüslauguküünt
4 spl sojakastet
praadimiseks 200 grammi maisitärklist
õli

Magushapu kastme jaoks:
2 spl kõrvitsaseemneõli
2 spl rapsiõli
1 punane sibul
3-5 naati rohelist sibulat (ainult valge osa)
1 suur paprika
1 tl riivitud ingverit
4 spl ketšupit
2-4 spl riisiäädikat
4 spl tuhksuhkrut
3 spl sojakastet
200 ml kanapuljongit
1 tl maisi- või kartulitärklist
vajadusel soola

Klopi munavalged lahti, sega ülejäänud marinaadiainetega. Sega juurde 2 cm tükkideks lõigatud kanafilee, lase maitsestuda 2-3 tundi. Püherda kanatükke maisitärklises ja prae kuumas õlis mõlemalt poolt kuldseks ja krõbedaks. Tõsta kõrvale.
Kuumuta pannil õlid ja prae 4-5 minutit ribadeks sibulat. Lisa ribastatud paprika, riivitud ingver ja pikkadeks ribadeks lõigatud roheline sibul. Sega kokku ketšup, veiniäädikas, sojakaste, tuhksuhkur ja tärklis, vala pannile koos kuuma puljongiga. Kuumuta kaste läbi ja lase pakseneda. Vahetult enne serveerimist sega kokku kanatükid ja kaste. Juurde sobib riis.

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...