esmaspäev, 28. november 2011

Caponata

Oma pommu-lembusest olen ma juba rääkinud. Seekordne iludus leidis otsa Sitsiilia päritolu caponatas. Nimelt õnnestus saada tomateid, mis hoolimata aastaajast lõhnasid ja maitsesid nagu tomatid.
Retsept Jamie Oliverilt.

2 pommut
oliiviõli
1 kuhjaga tl kuivatatud punet
soola-pipart
1 punane sibul
2 küüslauguküünt
peotäis värsket peterselli
peotäis oliive (originaalis rohelised, aga ka mustad maitsesid hästi)
2-3 sl balsamiäädikat
5 küpset tomatit

Lõika pommu suuremateks tükkideks, prae oliiviõlis koos punega 4-5 minutit. Maitsesta soolaga. Lisa peenekshakitud sibul, küüslauk ja petersell, prae veel mõni minut. Pane juurde oliivid (võib lisada ka kappareid)ja piserdage kõik üle balsamiäädikaga. Kui äädikas on aurustunud, lisa tükeldatud tomatid, kauta tasasel tulel 15 minutit. Maitsesta lõplikult.

teisipäev, 15. november 2011

Lihtne sibulapirukas

Meespoole pika nõudmise tulemusena valmis lõpuks sibulapirukas. Lihtne ja maitsev.

lehttaigen (500-grammisest pakist pool)
600 g sibulat
oliiviõli
1 sl võid
soola-pipart
1 sl kuivatatud punet
1 sl balsamiäädikat
1 sl pruuni suhkrut
5 -6 oliivi
näpuga parmesani

Koori ja viiluta sibulad, hauta või ja õli segus madalal tulel pehmeks. Maitsesta soola, pipra, pune, balsamiäädika ja suhkruga. Rulli lehttaigen lahti ja vooderda sellega madal pirukavorm. Tõsta peale sibul, viilutatud oliivid ja riivi peale veidi parmesani. Küpseta 200-kraadises ahjus u 20 minutit.

pühapäev, 13. november 2011

Piparmündi-juustukook

Tervitan oma vanaisa, kelle 99. sünnipäeva hiljuti tähistasime, Papit, kes oma kallistusi veel natuke ootama peab, "linnavanaisa", kes tänasest koogist õhtupoole kindlasti osa saab ja minu laste isa, kes pere söögilauale kala jahtimas on. Soovilooks piparmündi-juustukook.

Retsept raamatust "Juustukoogid"
Tainas:
100 g võid
2 sl suhkrut
0,5 dl fariinisuhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 muna
2 dl jahu
2 sl kakaopulbrit
veidi soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
Vahusta toasoe või suhkrutega, lisa muna, vahusta läbi. Sega omavahel kõik ülejäänud ained ja lisa võivahule. Sega korralikult läbi, pane õhukese kihina küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja küpseta 10 minutit 200 kraadi juures. Jahuta küpsis ja murra tükikesteks.

Täidis:
800 g maitsestamata toorjuustu
3 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
0,75 dl maisitärklist
3 muna
2 dl vahukoort
100 g After Eight šokolaadi
Mikserda 400 g toorjuustu, 1 dl suhkrut, vanillsuhkur ja maisitärklis. Lisa ülejäänud ained peale šokolaadi ja sega ühtlaseks. Vooderda 24 cm vorm küpsetuspaberiga, pudista põhja ühtlase kihina pool küpsisetükkidest. Vala peale pool täidisest, pudista teine kiht küpsiseid ja lao šokolaadilehed. Võib teha ka mitu kihti. Kõige peale vala ülejäänud toorjuustusegu ja küpseta 180-kraadises ahjus 1 tund ja 15 minutit. Jahuta. Enne söömist võiks seista vähemalt 1 öö külmas.

reede, 11. november 2011

Lõhepasta

Kui eelmisest päevast on järele jäänud ahjulõhet, saab pasta valmis 15 minutiga. Kui kasutada on toores lõhe, läheb 5 minutit kauem. Igal juhul on tegu imemaitsva kiirtoiduga:)

1 väike sibul
1 küüslauguküüs
praadimiseks õli
1 dl valget kuiva veini
200 ml vahukoort
200g ahjulõhet
10 oliivi
soola-pipart

Haki sibul ja küüslauk peeneks, prae väheses õlis läbipaistvaks. Lisa vein ja keeda 4-5 minutit, kuni alkohol on aurustunud. Lisa koor ja keeda veel paar minutit. Lõpuks lisa lõhetükid ja viilutatud oliivid. Maitsesta soola-pipraga. Keeda linguine-pasta ja sega kastmega läbi. Serveeri kohe!

teisipäev, 1. november 2011

Küüslaugune punaveinirisoto

Täna juhtus nii, et hakkasin tegema täitsa traditsioonilist risotot. Sibul oli juba hakitud, kui avastasin, et kodus pole tilkagi valget veini. Muutsin siis veidi suunda ja nii valmiski mõnusalt erinev riisiroog, mida kindlasti korrata tasub.

1 sibul
3-4 küüslauguküünt
veidi õli, 2 sl võid
3 dl riisi
1 dl punast kuiva veini
0,5-0,7 l puljongit
soola-pipart
1-2 dl riivitud parmesani
peterselli

Haki sibul ja küüslauk peeneks ja prae madalal tulel õli-või segus läbipaistvaks. Lisa risotoriis ja kuumuta mõni minut. Vala Peale vein ja lase imenduda. Lisa kulbihaaval kuuma puljongit, kuni riis on al dente. maitsesta soola-pipraga. Lisa riivitud parmesan ja petersell, sega läbi ja serveeri.

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...