kolmapäev, 27. juuli 2011

Pannkoogid meega

Miks ma panen blogisse üles pannkoogi retsepti? See on tegelikult pikk jutt. Nimelt ei oska ma pannkooke teha. Alati tulevad need kas liiga kõvad või hoopis lagunevad ära. Pealegi ei ole meie peres eriti pannkoogi fänne. Väike inimne küll aeg-ajalt nõuab, aga siis sööb ikka ainult mõne. Aga teadmine millestki, millega ma hakkama ei saa, on ärritav. Kui ma leidsin eile kapis pooliku paki keefiri, mõtlesin uuesti proovida ja asusin netist retsepti otsima.
Tulemuseks olid kohevad krõbedate äärtega koogikesed, mis muutsid minu senist arvamust pannkookidest. Muidugi ei saa maha salata oma issi mesilastelt saadud värskelt vurritatud mee rolli.

Retsept toidutarest.

3 muna
3 sl suhkrut
2,5 dl keefiri
0,5 tl soola
0,5 tl soodat
3 dl jahu
praadimiseks õli

Klopi lahti munakollased, lisa neile suhkur, keefir, sool, sooda ja jahu. Sega ühtlaseks. Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Vala juurde munakollasessegu ja sega õrnalt läbi. Prae lusikasuurused koogid ja serveeri neid värske meega.

teisipäev, 26. juuli 2011

Vürtsikas kurgisalat

Tegu on meie suguvõsa viimase aja uue lemmiksalatiga. Salatit ei kuumutata, seega purkipanduna säilib see külmkapis umbes 5-6 kuud. Kuna tilliõisikuid ei olnud mul öösel kella 1 ajal kuskilt võtta, asendasin selle tavalise tilliga. Ikka sai hea. Pole õrna aimugi, kust retsept pärit on.

2 kg kurke
2-3 sibulat
1 küüslaugupea
2 spl suhkrut
3 spl 30% äädikat
3 tilliõisikut
2 spl soola
1 tl sinepit
Viiluta kooritud kurk, sibul ja küüslauguküüned. Haki tilliõisikud peeneks. Sega kõik ained segamini. Hoia külmas 24 tundi, sega vahepeal läbi. Tõsta purkidesse ja pane külmikusse või söö niisama.
pipart

esmaspäev, 25. juuli 2011

Tomati-mozzarellasalat

Kui sul on laual omakasvatatud tomatid, külmkapis ehtne pühvlipiimast mozzarella ja õues potis kasvab basiilik, siis ei saagi seda mingiks muuks toiduks vormida.

Pakk mozzarellat
2-3 küpset tomatit
värsket basiilikut
head balsamiäädikat
oliiviõli
pipart

Viiluta juust ja tomat, lao vaagnale, pistes iga kihi vahele basiilikulehti. Piserda peale oliiviõli ja balsamiäädikat ning purusta pipart. Lase veidi maitsestuda.

kolmapäev, 20. juuli 2011

Baklažaaniikra

No ei saa mina minna poes mööda nendest ilusatest suurtest tumelilladest viljadest. Täna avastasin, et olen endale aru andmata jälle ühe koju vedanud. Kuna aga kapp on muud sööki täis, ei hakanud oma lemmikut vormirooga tegema ja nii tuli midagi muud välja mõelda, et baklažaan halvaks ei läheks. Õnneks ei tulnud retsepti kaugelt otsida - viimases Oma Maitses oli vajalik täitsa olemas. Ainult et järgmisel korral peaks tegema kahe-või kolmekordse portsu. Ideaalne lihakõrvane.

1 suur baklažaan
2 sibulat
veidi õli
1 paprika
3 küüslauguküünt
5-6 suurt tomatit
soola-pipart
1 tl suhkrut
veiniäädikat
peterselli

Tee baklažaani sisse mõned augud ja küpseta 200 kraadi juures 1,5 tundi. Võta koor maha ja tükelda. Haki sibul ja hauta õlis klaasjaks, lisa tükeldatud küüslauk ja paprika. Koori tomatid ja tükelda, lisa pannile, hauta veel mõned minutid. Maitsesta soola, pipra, veiniäädika ja suhkruga ning püreesta. Vala uuesti pannile, lisa tükeldatud peterselli ja hauta nõrgal tulel ca 15 minutit. Pane steriliseeritud purkidesse või söö niisama.

teisipäev, 5. juuli 2011

Virgin mojito



Ega siin pikka juttu pole. Suvine. Kerge. Jahutav.

Retsept tekkis käigu pealt.
Väike peotäis piparmündilehti
1 tl fariinisuhkrut
pool laimi
0,5 dl apelsinimahla
toonikut

Pane klaasi laimiviilud, mündilehed ja suhkur. Mudi mahl välja. Pane pool klaasi täis jääd, lisa apelsinimahl ja vala peale kihisev toonik (kes tahab magusamat, võib panna 1 tl suhkru asemel 2 või kasutada tooniku asemel sprite´i). Kaunista piparmündi ja laimiviiluga.

Praetud kõrvitsaõied

Eelmsisel aastal oli nende kõrvitsaõitega üks igavene jama. Nimelt õitsesid nad ainult ühekaupa ja nii ei saanudki neid korjata. Sel aastal on olukord parem ja saab jälle nautida praetud kõrvitsaõisi.

7-8 ilusat värsket kõrvitsaõit
3 muna
1-2 dl jahu
soola-pipart
õli
sidrunimahla
riivitud parmesani
peterselli

Puhasta õied putukatest jms. Klopi lahti muna ja maitsesta soola-pipraga. Vala taldrikule valmis jahu. Kuumuta pannil õli, kasta õied munasse, siis jahusse ja prae mõlemalt poolt kuldpruuniks. Tõsta taldrikule, riivi peale värsket parmesani, pigista veidi sidrunimahla ja pudista peale hakitud peterselli. Serveeri kohe koos külma valge veini või kuiva naturaalse siidriga.

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...