esmaspäev, 28. veebruar 2011

Leib

Juba pea aasta ei olnud ma leiba küpsetanud. Eelmisel kevadel sai mitu järjestikust juuretist hukka (hoolimata sellest, et olin oi-kui-palju leiba enne küpsetanud) ja no ei õnnestunud enam. Ja siis ei viitsinud jännata. Nüüd sain Tiiult uue leivapojakese ja teist nädalat rõõmustab meie toidulauda pehme ja lõhnav seemneleib. Retsepti panen siia selleks, et kui peaks jälle pikem vahe sisse tulema, siis ei pea uuesti kogustega mässama hakkama. Retsept on mingi 4 õpetuse peale kokku pandud (tervitused Tiiule ja Janele!).

juuretist
800 ml vett (sellest saan ühe suure ja ühe õige pisut lühema vormi)
1 dl maltoosat (alati ei pane)
rukkijahu
1,2 dl suhkrut
6 tl soola
kuhjaga seemneid (ühe sisse ka rosinaid)

Sega juuretis sooja vee ja maltoosaga. Lisa rukkijahu. Klopi hoolega läbi, segu jääb keefiripaksune. Kata kauss köögirätiga ja pane teki sisse sooja kohta. Lase seista 12-16 tundi (sõltuvalt ruumi soojusest). VÕTA UUS JUURETIS! Sega juurde sool ja suhkur, lisa rukkijahu ja seemned, et tainas oleks nagu paks tsement. Pane võitatud vormidesse. Lase 50-kraadises ahjus poolteist tundi kerkida. Lülita kuumus (pöördõhuga) 230 peale. Kui ahi on kuumuse saavutanud, siis küpsetada paar minutit ja alandada temperatuur 160 peale. Küpseta tund aega fooliumi all. Ahjust tulnud leivad pintselda üle veega ja jäta räti all jahtuma.

Tervislik kodujuustusalat

Lihtne. Kerge. Maitsev.

Idee Salatiraamatust.

1 suitsukanakoib
1 õun
1 dl kreeka pähkleid
300 g kodujuustu

Kastmeks:
2 sl oliiviõli
1 tl valgeveiniäädikat
1 tl vedelat mett
soola-pipart

Tükelda kanaliha ja õun. Haki pähklid noaga veidi peenemaks, lisa kana, õun ja kodujuust. Sega omavahel kastmeained ja vala salatile, sega kergelt läbi.

Tomatipüreesupp

Tomatisupid kuuluvad minu vaieldamatute lemmikute hulka juba ammu. Ilmselt olen järele proovinud kõik lähemalasuvate toidukohtade versioonid. Mõnikord näkkab, mõnikord mitte.

Tänane supp on kindlasti kõige lihtsam variant ja selle võib vabalt liigitada meie pere kiirtoitude alla. Kõrvale krõbe sai ja maitseelamus on järjekordselt garanteeritud.

1 sibul
3 küüslauguküünt
sorts oliiviõli
2 purki kooritud tomateid
5 dl puljongit
soola-suhkrut-pipart
basiilikut
toorjuustu

Haki sibul ja küüslauk peeneks ja kuumuta väheses õlis. Vala peale tükeldatud tomatikonsrv ja puljong. Hauta ca 15 minutit. Lase õige veidi jahtuda ja püreesta. Rebi sisse basiilikutükid ja aja uuesti kuumaks. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Pane iga portsu keskele toorjuustutäpp, mis seal mõnusalt sulama hakkab.

kolmapäev, 16. veebruar 2011

Spagetid jäneseraguuga

Järjekordne jänks jõudis meie lauale. Täiesti mahe ja mahlane. Kas just õnnelik, aga vähemalt suvel laste poolt võilillelehtedega toidetud ja silitatud. Julm minust. Aga noh, kui M&M kord suuremaks kasvavad ja blogi lugema hakkavad, eks siis kustutan selle mõtteavalduse ära. Sellest hoolimata maitseb küülikuliha meile kõigile.

1 sibul
2 porgandit
oliiviõli
1 küüliku liha
2 loorberilehte
1 tl tüümiani
soola-pipart
purk kooritud tomateid
sorts valget veini
5 dl puljongit
0,5 dl kohvikoort
parmesani

Haki sibul ja porgand ning hauta veidi väheses õlis. Lõika liha kontide küljest ära, tee suupärasteks tükkideks ja lisa köögiviljadele. Prae pruuniks, maitsesta soola, pipra ja tüümianiga. Kalla peale sorts veini ja lase paar minutit keeda. Tükelda tomatid ja vala koos vedelikuga lihale. Lisa loorberilehed ja puljong ning hauta madalal kuumusel ca 1 tund. Vajadusel lisa vett. Veidi enne valmimist lisa koor ja hauta mõni minut veel. Serveeri pastaga ja riivi peale parmesani.

Dajmi juustukook

Sõbrapäevast me suurt ei pea, aga vähemalt oli taas põhjust kooki teha. Sai järjekordselt päris maitsev. Ainult et järgmine kord segaks želatiini veega, sest piimaga mitte ei näe, kas on sulanud või ei.

Retsept (nagu viimasel ajal kombeks) raamatust "Juustukoogid".


Põhi:
100 g riivleiba
150 g šokolaadiküpsiseid
150 g võid
Täidis:
200 g Dajmi šokolaadi
400 g toorjuustu
4 dl vahukoort
300 g kohupiimapastat
1 sl vanillisuhkrut
2 dl suhkrut
5 tl želatiini
5 sl piima

Rösti riivleiba veidi kuival pannil. Purusta küpsised ja sega riivleiva ning sulatatud võiga. Suru vormi põhja ja pane külmkappi.
Vahusta toorjuust suhkrutega, lisa kohupiimapasta ja hakitud šokolaad želatiin piimas ja sulata madalal kuumusel. Nirista täidise hulka ja sega juurde vahustatud koor. Tõsta täidis vormi ja lase külmas seista vähemalt 4 tundi.

teisipäev, 15. veebruar 2011

Kõrvitsasupp

Minu viimase pähkelkõrvitsa viimase pooliku viimased viilud lõpetasid püreesupi sees. Ütlen kohe, et ilma kõrvitsaseemneõlita pole mõtet hakata katsetamagi, ikka NII palju annab see maitsele juurde.
Kevadel uued seemned mulda ja kõik kompostihunnikud pähkelkõrvitsaid täis! Kes seemneid tahab, küsige!

Retsept on pärit Mari-Liisi blogist, kogus ainult ühele.

1 sibul
1 kartul
1 porgand
200 g kõrvitsat
veidi õli
2-3 dl puljongit
sidrunimahla
kõrvitsaseemneõli
soola-pipart
muskaatpähklit
kõrvitsaseemneid

Tükelda köögiviljad ja hauta väheses õlis 5 minutit. Vala peale kuum puljong ja hauta kõik pehmeks. Lase veidi jahtuda ja püreesta nuimiksriga. Lase supp uuesti kuumaks ja maitsesta sidrunimahla, soola-pipra, kõrvitsaseemneõli ja muskaatpähkliga. Serveerimisel puista peale kõrvitsaseemneid ja nirista peale veel õli.

teisipäev, 1. veebruar 2011

Krõlli majoneesiküpsised

Täna oli Krõlli sünnipäev: lapse lasteaed sai 45 aastaseks. Kuna neiu ise on haige, pidasime sünnipäeva kodus. Hunt söönud, lambad terved.
Majoneesiküpsiseid olen korra ennegi teinud, aga et need tookord liiga kõvad jäid, mõtlesin retsepti veidi tuunida. Seega idee minult ja teostus lapselt.

Taignast tuleb ca 50 küpsist
1,5 dl majoneesi
2 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
4 dl jahu
1 dl kookoshelbeid
1 tl soodat

Sega majonees suhkruga, lisa kõik ülejäänu ja sega korralikult taignaks. Tee pallid ja vajuta kahvliga natuke lapikuks. Küpseta 180-kraadises ahjus ca 10-13 minutit.

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...