neljapäev, 30. detsember 2010

Cannellonid

Juba pikka aega on minult nõutud cannellonisid ja pool pakki torusidki ootas kapis ligi aasta. Lõpuks tegin ära. Mina ise ei ole eriti bešamellkastme fänn, aga kuna teistele perekondlastele väga maitseb, siis peab neile ju aeg-ajalt vastu tulema.

Kogus 3-le, kasutusse läks väike ahjuvorm ja sinna mahtus kenasti 9 toru.

Täidis:
300 g hakkliha
veidi õli
1 sibul
2 küüslauguküünt
3 tl tomatipastat
10 väiksemat ploomtomatit
1 dl vett
soola-pipart-basiilikut

Bešamellkaste:
50 g võid
3 sl jahu
4 dl piima
1 dl riivjuustu
soola-pipart
riivitud muskaatpähklit
peale riivimiseks veidi pecorinot

Tükelda sibul ja küüslauk ja prae klaasjaks. Lisa hakkliha ja prae läbi, maitsesta. Lisa tomatipasta ja kuumuta läbi. Tükelda tomatid ja lisa koos veega hakklihale. Hauta 10 minutit. Bešamellkastme jaoks sulata või, prae selles jahu ja lisa piim. Kuumuta paksenemiseni, maitsesta ja lisa riivjuust.

Täida torud hakklihaseguga, lao võitatud vormi ja vala üle kastmega. Riivi peale veidi pecorinot ja küpseta 200 kraadi juures ca 30 minutit.

kolmapäev, 29. detsember 2010

Piparkoogid

Minu elu esimesed isetehtud taignast piparkoogid. Millegipärast arvasin ikka, et piparkoogitaigna tegemine on mingi tuumafüüsika, aga ei ole ühti. Esimene ports tuli nii hea, et tuli tegu korrata. Esimese satsi tegemisel kasutasin Dansukkeri tumedat siirupit ja Santa Maria piparkoogimaitseainet ja teisel korral heledat siirupit ja "pärismaitseaineid". Said ühtviisi head. Laura, asenda munad 1 dl vahustamata rõõsa koorega ja peaks hakkama saama küll.

(Retsept nami-namist)

2 dl siirupit
2 dl suhkrut
pool pakki piparkoogimaitseainet või sobilik segu nelgist, kardemonist, ingverist ja kaneelist
250 g võid
2 muna
10-11 dl jahu
2 tl (triikis) soodat

Kuumuta potis siirup, suhkur ja maitseained keemiseni. Tõsta pott tulelt ja sega sisse tükeldatud või. Lisa kloppides munad. Sega sooda jahuga, lisa segule ja sõtku läikivaks. Paki kilesse ja lase seista vähemalt järgmise päevani.

Suitsukanasalat

Mõnusalt suvine salat praeguste hangede keskele.

Minu antud kogusest piisab kahele. Originaalis siis kogused topelt.

(Retsept pärit "Salatiraamatust")

300 g suitsukana
väike kobar tumedaid viinamarju
1 pirn
pool väikest purki ananassi
0,5 dl jogurtimajoneesi
0,5 dl ananassikompotivedelikku
soola-pipart

Tükelda kana, viinamarjad ja pirnid ja sega kõik kokku, maitsesta. Nii lihtne ongi!

esmaspäev, 20. detsember 2010

Pavlova

Minu peas on nimekiri toitudest, mida tahan ära proovida. See nimekiri on pikk-pikk, aga aeg-ajalt jõuan siiski mõne nendest likvideerida. Üks neist on Pavlova-tort, mis on üle aasta järjekorras seisnud (muidugi on ka veel kannatlikumaid, kes juba aastaid oma järge ootavad;).

Pere kõige pisema 1. kuu sünnipäevaks ta siis valmis. Tulemusega jäin väga rahule, ikka midagi hoopis teistsugust kui harjumuspärased tordid.

5 munavalget
200 g suhkrut
2 tl maisitärklist
1 tl valget veiniäädikat

peale:
2 dl vahukoort
200 g kohupiima
3 sl suhkrut
1 granaatõun

Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Lisa kolmes jaos suhkur ja vahusta edasi. Kui vaht on tugev ja läikiv, lisa maisijahu ja veiniäädikas, sega läbi ja säti küpsetuspaberile ca 23 cm ringi kujuliselt. Pane 170-kraadisesse ahju ja landa kohe temperatuur 140 peale. Küpseta ca 1 tund. Ava ahjuuks ja lase põhjal jahtuda.
Vahusta koor suhkruga, sega kohupiimaga ja vala põhjale. Kaunista granaatõunaseemnetega.

P. S järgmisel korral proovin ainult vahukoorega.

kolmapäev, 15. detsember 2010

Jänesepirukas

Taaskord kostitati meid värske jäneselihaga, mis juba ära tükeldatud ning soola ja basiilikuga kausis ootas - mugav elu, kas pole? Kuna liha oli ka seekord palju, valmis mustsõstrakastmes hautatud jänkuprae ülejääkidest suurepärane pirukas.

Pool lehttaigna pakist
veidi õli
1 sibul
1 punane paprika
200 g küpset küülikuliha
soola-pipart
1 dl piima
1 muna
1 dl riivjuustu
0,5 dl pecorino juustu

Rulli lehttaigen õhemaks, lõika ümmarguseks ja vooderda sellega vormi põhi ja küljed. Pane peale küpsetuspaber, vala sisse herned (nii ei vaju ääred alla) ja küpseta 10 minutit 200 kraadi juures.
Viiluta sibul, tükelda paprika ja liha, prae väheses õlis läbi, maitsesta. Klopi lahti muna, lisa piim ja riivjuust. Lisa lihasegu ja vala eelküpsetatud põhjale. Riivi kõige peale pecorino juustu ja küpseta 20 minutit 200-kraadises ahjus.

laupäev, 11. detsember 2010

Marmor-juustukook

Omaenda sünnipäevaks valmis kallitele külalistele marmor-juustukook, mis tuli välja nii hea, et tasub kindlasti ka tulevikus korrata.

(Retsept raamatust "Juustukoogid")

Põhi:
130 g võid
0,75 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 munakollane
50 g tumedat šokolaadi
2,5 dl jahu
0,5 tl soola

Täidis:
400 g kohupiima
400 g toorjuustu
2 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 sl jahu
3 muna
0,5 dl piima
250 g hapukoort
100 g tumedat šokolaadi

Vahusta toasoe või suhkrutega, lisa munakollane ja sulatatud šokolaad. Jätka vahustamist ja lisa soolaga segatud jahu. Määri tainas vormi põhja ja küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.
Sega täidise ained (peale šokolaadi) omavahel kokku. Tõsta kolmandik segust teise kaussi ja , vala juurde sulatatud šokolaad ja sega. Vala hele segu eelküpsetatud põhjale ja selle peale tume. Küpseta 175-kraadises ahjus 1 tund, jahuta avatud uksega ahjus 1 tund. Hoia vähemalt 5 tundi külmas.





Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...