reede, 12. november 2010

Puravikurisoto

Nüüd võib vist väita, et risoto on päris kindlasti minu lemmiktoit (või vähemalt üks paljudest). Õnneks on pool sügavkülma võiga praetud puravikke täis, nii et sel talvel jätkub rõõmu kauemaks. Ainus, mis jäi täiuslikust õnnest puudu, oli klaas külma valget veini. Paraku peab selle väikse asjaga nüüd veel aastakese ootama.
Veidi õli
2 dl risotoriisi
200 g puravikke (minul siis eelnevat vähese võiga praetud)
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 dl valget veini
u 1 l puljongit
1 dl parmesani

Tükelda sibul ja küüslauk ja kuumuta õlis. Lisa riis ja puravikutükid ja kuumuta veel veidi. Hakka kulbihaaval lisama puljongit ja vahepeal veini. Kui riis on pehme, sega sisse riivitud pamesan. Puista peale peterselli ja vala külm vein klaasidesse - nii lihtne see ongi.

pühapäev, 7. november 2010

Suussulav šokolaadikook

Kook, mille õnnestumisele võib iga ilmaga kindel olla. Retsept on kunagi mingist kokaraamatust maha kirjutatud.

100 g pähkleid
200 g võid
2 dl suhkrut
200 g tumedat šokolaadi
4 muna
2 dl jahu

Vahusta või ja suhkur, lisa ükshaaval munakollased. Sega juurde sulatatud šokolaad, tükeldatud pähklid ja jahu. Vahusta munavalged ja sega õrnalt muu segu hulka. Vala võitatud vormi ja küpseta 160 kraadi juures 1 tund.

reede, 5. november 2010

Jänkupraad šokolaadikastmega

Elus esimest korda õnnestus valmistada jänest. Mulle (ja ka kõigile teistele) väga meeldis, eriti hea oli kaste. Üllatus oli ainult see, KUI suur üks jänes olla võib. Liha sai nii palju, et sõime seda 2 päeva ja pool sai ikka koer omale (mitte et ta rahul poleks olnud). Kui muidugi terminites täpne olla, siis on tegu küülikuga.

(Retseptiidee: Toidutare.ee)

1 küüliku tükid
praadimiseks võid
2 dl puljongit
basiilik
soola-pipart

šokolaadikaste:
praeleem
2 dl koort
1 tk tumedat šokolaadi
soola-pipart
1 tl maisitärklist

Prae lihatükid mõlemalt poolt pruuniks, maitsesta ja pane ahjuvormi. Vala peale kuum puljong ja hauta 200 kraadi juures u tund. Kastme jaoks kurna ära praeleem, lisa koor ja riivitud šokolaad, keeda mõni minut. Maitsesta ja paksenda vajadusel maisitärklisega.

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...