teisipäev, 31. august 2010

Väikesed fetapirukad

Spinatipirukaga samaaegselt valmisid väikesed maitsvad fetapirukad, mille üldretsept on pärit raamatust "100 pirukat". Kuna sööjaid hetkel meil eriti ei ole, siis tegin pisikese koguse, nimelt 6 pirukat.

250 g lehttaigent
100 g fetat
1 dl riivjuustu
1 tomat
5-6 rohelist oliivi
kuivatatud basiilikut
määrimiseks muna

Lõika taignast ruudud ja mõned pikad ribad. Sega feta ja riivjuust ning lisa pisikesteks tükkideks lõigatud tomat ja oliivid. Maitsesta basiilikuga ja aseta iga taignaruudu kesele kuhjake segu. (Muide, valminud segu maitseb ka küpsetamata kujul ohtlikult hästi.) Pane taignaribad risti üle, määri munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus ca 15-20 minutit.

esmaspäev, 30. august 2010

Spinati-fetapirukas


Seda pirukat olen tahtnud juba väga pikk aega teha, aga kord ei ole meeles ja kord ei ole spinatit. Aga lõpuks on ta siiski kohal ja sama hea kui mäletasin. Õpetusest mäletasin ainult koostisosi, kogustes kasutasin fantaasiat.

250 grammine lehttaignatükk
100 g värsket spinatit
200 g fetat
2 muna
2 dl 10% koort
musta pipart

Rulli lehttaigen veidi laiali ja kata sellega vormi põhi ja ääred (ca 2 cm). pese spinat ja pane tilga veega pannile. Sega, kuni lehed nn kokku kukuvad. Loputa külma veega, pigista kuivaks, haki ja laota taignale. Tükelda feta ja laota ühtlaselt spinati peale. Sega munad ja koor ning maitsesta pipraga (soola pole vaja, selle annab juust). Vala segu vormi ja küpseta 200 kraadi juures ca 20-30 minutit.

teisipäev, 24. august 2010

Aprikoosi-juustukook

Mõnel kõige palavamal suvepäeval läksid mõtted sügisele, vihmale ja teejoomisele. Täna hommikul andiski selleks põhjust väikese inimese 5. sünnipäev. Ja ilm on ka nagu valatud (sõna otseses mõttes).

Sünnipäevaks valmis juustukook. Kuigi harva, küpsetan vahel ilma konkreetset retsepti ette võtmata. Seekord läks täitsa õnneks.

Põhi:
100 g võid
3 dl jahu
0,5 dl suhkrut
1 muna

Kate:
konservaprikoose
200 g toorjuustu
200 g kohupiima
2 muna
1 dl suhkrut
1 dl koort
poole sidruni mahl

Mudi põhja koostisosadest taigen ja suru vormi põhja ja äärtele. Lase külmikus ca pool tundi seista. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 10-15 minutit. Sega kokku kõik katte ained peale aprikooside. Lao aprikoosipoolikud eelküpsetatud põhjale ja vala kohupiimamass peale. Küpseta ca 1 tund 180 kraadi juures.

pühapäev, 1. august 2010

Marjakook

See kook on sobilik siis, kui on väga kiire ja midagi targemat pähe ei karga. Nii nagu juhtus sel nädalavahetusel isa sünnipäeval. Hoiatuseks mainin, et kook on ülihea, ülilihtne ning ülirammus.


Kogusest sai terve plaaditäie.


2 pk Juubeli tordipulbrit
250 g võid
900 g kohupiima
5 muna
2 dl suhkrut
500 g marju (minul on vaarikad, mustad ja punased sõstrad)


Tee võist ja tordipulbrist puru ning raputa sellest 2/3 ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Puista peale marjad. Täidiseks sega kohupiim, munad ja suhkur ning vala marjadele. Peale raputa järelejäänud puru. Küpseta 175 kraadi juures 45-60 minutit. Enne serveerimist lase täielikult jahtuda.

Seene-paprikasupp

Selle supi idee on pärit Seeneraamatust, küll aga on läbi teinud tõsised muutused. Maitse on imehea, minu antud kogusest piisab kahele.

1 sibul
1 paprika
10 šampinjoni
õli-võid praadimiseks
0,5 l vett
2 sl tomatipastat
1 sl sojakastet
1 dl koort
poole sidruni mahl
sool-pipar

Haki sibul peeneks ja prae või ning õli segus läbipaistvaks. Lisa hakitud paprika ja seened, hauta ca 5 minutit. Lisa vesi, tomatipasta, sojakaste ja hauta tasasel tulel 10 minutit. Vala juurde koor ja sidrunimahl ning maitsesta.

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...