laupäev, 27. veebruar 2010

Chili sin carne

Veel 3 nädalat ilma lihata.
3 küünt küüslauku
1 suur sibul
2 porgandit
1 paprika
veidi cayenne pipart
0,5 dl vett
purk purustatud tomatit
purk punaseid ube
2 puljongikuubikut
veidi õli
Tükelda sibul ja küüslauk ja prae veidi õlis. Lisa viilutatud porgandid, tükeldatud paprika ja näpuotsatäis cayenne pipart. Vala ümber potti, lisa vesi, purustatud tomatid ja puljongikuubikud. Hauta nõrgal tulel, kuni porgand on peaaegu valmis. Sega juurde loputatud ja nõrutatud oad. Vajadusel lisa soola. Kuumuta veel veidi ja serveeri.

Võileivatort

Vabariigi aastapäevaks valmis taaskord võileivatort tuunikala ja makraga. Lihtne ja maitsev suutäis nii külalistele kui argipäevaks.

27 viilu Tosta täistera röstsaia
1 dl piima

Esimene kiht:
1 karp tuunikala vees
2 marineeritud kurki
1 dl majoneesi
1 dl hapukoort
soola-pipart

Teine kiht:
200 g makrat
1 punane sibu
1 dl majoneesi
1 dl hapukoort
soola-pipart

Viimistlemiseks:
1 dl hapukoort
1 dl majoneesi
soola-pipart

Lõika saiaviiludel ääred sirgeks ja laota esimesed 9 viilu kandikule. Immuta pintsli abil piimaga. Sega täidiseks peeneks tükeldatud kurk, tuunikala, majonees ja hapukoor. Maitsesta soola ja pipraga. Määri ühtlaselt saiadele. Lao peale teine kiht ja täidiseks sega tükeldatud makra (või nuudlid), sibul, majonees ja hapukoor. Maitsesta. Laota peale 3. kiht saiu ja immuta. Kata toidukilega, pane raskuseks peale lõikelaud vms ja jäta vähemalt 10 tunniks külma seisma. Enne serveerimist viimistle hapukoore-majoneesi seguga ja kaunista.

teisipäev, 16. veebruar 2010

Hernepüreesupp


Täna liugu laseme,
hõissa! meil on vastlad!
Seljas kasuk lumine,
jalas valged pastlad.

Vastlapäeva puhul valmis lihtne püreesupp. Kogused on 4-le.

250 g rohelisi kuivatatud kooritud herneid
1,5 l vett
1 pakk suitsupeekonit
3 puljongikuubikut
1 porgand
1 sibul
pipart

Pane eelmisel õhtul herned külma veega likku. Paisunud herned kurna ja loputa. Pane koos vee, tükeldatud peekoni ja puljongikuubikuga keema. Keeda ca pool tundi, siis lisa tükeldatud sibul ja riivitud porgand. Keeda veel pool tundi. Kuum supp püreesta saumiksriga. Serveeri seesamiseemnete ja röstitud saiakuubikutega.

pühapäev, 14. veebruar 2010

Mango-kohupiima kook

Sõbrapäeva puhul ei olnud mul plaanis midagi erilist teha, aga kuna kapis oli eilse kuupäevaga kohupiimatoru, pidi midagi ikkagi ette võtma. Tavaliselt kokkan ma ikka retsepti järgi (eriti mis puudutab küpsetisi jms), aga sel korral tuli koogi sisse pista ka üks "elus" mango ja ma ei viitsinud minna retsepti otsima. Tulemus oli väga hea - hästi mureda muretaigna ja mahlaka täidisega ja mis peamine - mitte väga magus.

150 g võid
3 dl jahu
2 sl suhkrut
veidi soola

300 g kohupiima
2 muna
1 dl hapukoort
1 sl suhkrut (minul oli magus kohupiim)
2 sl vanillisuhkrut
1 mango

Sega taigna ained kokku, suru vormi põhja ja äärtele ning pane külmikusse ootama. Sega kohupiim, hapukoor, munad suhkrutega ühtlaseks. Puhasta ja tükelda mango, lisa kohupiima hulka ja sega kõik ühtlaseks massiks. Küpseta põhja 10 minutit, siis vala segu peale ja küpseta 175 kraadi juures ca 40 minutit.

Kartulivorm

Mul on üks kaustik, kuhu kleepisin-kirjutasin retsepte. Kaustik on 10 aastat vana ja vahel ikka lehitsen seda (ja muigan).
Antud retsept pärineb 1. leheküljelt ehk siis nostalgiline hetk minu perenaisekarjääri algusest.

0,5 kg hakkliha
(seeni või porgandit või paprikat vms)
0,5 kg tooreid kartuleid
2 suurt sibulat
150 g majoneesi
0,5 kl piima
soola-pipart
100 g riivjuustu

Prae hakkliha (seekord lisasin seeni ka) ja maitsesta. Kuumuta ahi 200 kraadini. Kalla hakkliha võiga määritud ahjuvormi. Peale lao viilutatud kartulid ja raputa peale veidi soola. Kõige pealmiseks kihiks pane viilutatud sibul. Sega majonees piimaga ja vala vormi. Raputa peale riivjuust ja küpseta u tund aega.

laupäev, 13. veebruar 2010

Karbid sinihallitusjuustuga

Toit, mis paljudel keele alla viib. Lisaks karpidele endile on ka kastet hea sooja pika krõbeda saiaga nautida. Kahjuks (või äkki hoopis õnneks) ei müüda meie linnakeses rannakarpe. Enamasti õnnestub mul värskeid karpe hankida ainult Tartu ja Tallinna Rimist. Aga see seab jällegi ajalised piirangud-peab jõudma kiiresti tagasi koju, et väärt kraam raisku ei läheks. Täna aga langesid kõik asjad kokku ja tulemus on pildil.

ca 1 kg elusaid rannakarpe
2 sl võid
1 sibul
3 küüslauguküünt
2 dl veini
0.5 dl vett
0,5 dl koort
100 g sinihallitusjuustu
soola-pipart
tilli

Puhasta voolava vee all karbid ja eemalda habemed. Katkised ja lahtised minema visata (kui ka peale koputamist pole sulgunud).
Sulata või potis ja hauta selles hästi peeneks hakitud sibul ja küüslauk kuldkollaseks. Lisa vein ja vesi, keeda mõned minutid. Lisa koor ja sinihallitusjuust, maitsesta lõplikult.
Vala potti karbid ja hauta kaane all 3-4 minutit. Kui karbid on lahti, viska peale peaotäis tilli ja serveeri kohe koos krõbeda saia ja hea valge veiniga.

kolmapäev, 10. veebruar 2010

Lasanje

Meie peres on päris mitu lasanjesõpra. Paraku vajab lasanjetegu aega ja pühendumist, mistõttu tegin seda toitu ikka kas nädalalõppudel või siis, kui külalised tulekul. Aasta tagasi ostsin aga Anni Arro kokaraamatu ja proovisin tema lasanjeversiooni. Nüüdseks olen seda teinud vist oma 10 korda ja iga kord maitseb hästi. See on vist ka ainus toit, mida meie väike inimene suudab ära süüa sama suure portsu kui täiskasvanud.

Vastavalt vormi suurusele kvaliteetseid lasanjeplaate (minul kulub 9)
600 g hakkliha
veidi õli
2 sibulat
4 küüslauguküünt
veidi valget veini
soola-pipart
2 purki purustatud tomateid
2 tl punet
200 g riivjuustu
200 g mozzarellat
basiilikulehti

Tükelda sibul ja küüslauk, prae veidi õlis. Lisa hakkliha, maitsesta soola-pipraga. Prae hakkliha korralikult läbi. Kui vedelik on aurustunud, vala juurde veini ja prae veel veidi. Vala juurde purustatud tomatid ja pune, hauta ca 10 minutit ja maitsesta lõplikult. Lao määritud vormi põhja kiht lasanjeplaate, peale hakklihasegu, kiht riivjuustu, mozzarellatükke ja mõned basiilikulehed. Ja samamoodi teised kihid. Kõige pealmiseks jääb hakkliha, juustud ja basiilik. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit. Lase enne serveerimist veidi jahtuda.

pühapäev, 7. veebruar 2010

Värviline sinihallitusjuustu-broileri vorm

Tänast toitu võin ma julgelt nimetada üheks oma suurimaks lemmikuks. Olen seda juba mitu aastat pakkunud nii oma perele kui külalistele ja kõik on ainult kiitnud. Retsepti sain kunagi oma kallilt sugulaselt Lealt, kes sama rooga armastab teha vormi asemel ahjuplaadil.
500 g broilerifileed
3 dl riisi
2 sibulat
2 paprikat
1 suur purk virsikukompotti
1 väike purk ananassikompotti
200 g sinihallitusjuustu
4 dl rõõska koort
1 1/2 tl soola
1 tl pipart
1 tl karrit

Tükelda kanafilee ja pane ahjuvormi põhja. Raputa peale natuke soola ja lisa ühtlase kihina riis. Tükelda köögi- ja puuvili ja lisa kihtidena riisile. Murenda peale sinihallitusjuust. Sega kompotivedelikud ja koor, maitsesta soola, pipra ja karriga. Vala vormi. Küpseta 180 kraadi juures u 1,5 tundi.

šampinjonid sinihallitusjuustuga

Laupäevaõhtu. Äsja ahjust tulnud säriseva peekoniga mahlased seened. Külm tume õlu. Rohkem kommentaare vist polegi vaja.

Õpetus on ju ka imelihtne. Võta pestud šampinjonid, eemalda jalad. Pista iga seene sisse tükk sinihallitusjuustu ja keera ümber kitsas peekoniviil. Kinnita hambatikuga. Küpseta praeahjus 200 kraadi juures kuni juust on sulanud ja peekon krõbe. P.S ahjus tehtuna maitsevad mulle rohkem kui grillil.

kolmapäev, 3. veebruar 2010

Nigella sidrunipasta


Tegu on tõelise kiirtoiduga! Mahlaka pasta tegemine ei võta oluliselt kauem aega kui pelmeenide praadimine.

500 g linguine pastat
soola
2 munakollast
2 dl rõõska koort
1 siduni koor ja mahl
50 g parmesani (kasutasin grana padanot)
killuke võid
kimp peterselli

Keeda pasta soolases vees (seda ei pea vist enam mainima, et al dente). Sega munakollased sidrunikoore, -mahla ja rõõsa koorega. Lisa juurde riivitud parmesan.
Kurna pasta ja sega kiiresti sisse või, kohe selle järel kooresegu. Liiguta kõik korralikult läbi. Lisa hakitud peterselli ja parmesaniliiste ja serveeri kohe!

Kookosejäätis


Mis siis, et väljas on talv ja et lumi ja jää ei hakka veel niipea kuskile liikuma. Ega siis väike külm ole ometi takistuseks jäätise söömisel!

Ka selle jäätise idee on pärit Ragne blogist.

6 dl vahukoort
1/2 purki kondenspiima
100 g kookoshelbeid

Vahusta koor, lisa kondenspiim, vahusta koos veel veidi. Rösti ahjus kookoshelbed kuldpruuniks. Sega kõik korralikult läbi ja vala kügavkümakarpi jäätuma.

esmaspäev, 1. veebruar 2010

Gu Lao Rou

Juba pikemat aega on lihaisu. Minu puhul on tegemist parandamatu karnivooriga. Kõiki teisi asju ma võin süüa, aga liha ma lihtsalt PEAN sööma. (Ja-jaa, ma tean, et pole kuigi kasulik ja tegelen pidevalt võõrutusega).
Täna valmis Gu Lao Rou ehk maakeeli magushapu sealiha. Teen seda toitu päris mitmendat korda, aga ikka maitseb hea. Eks argiõhtu kohta liiga palju askeldamist on, aga tulemus on vaeva väärt. Retsepti olen õige pisut kohandanud vastavalt oma maitsele.

400 g taist sealiha
1 tl soola
1-2 tl sojakastet
1 suur muna
3 sl maisitärklist
2 dl õli

1 suur sibul
1 punane paprika
1 roheline paprika (sel korral ei saanud panna, sest polnud meie poes - tervitused Annele!)
2 küüslauguküünt
1 väike purk konservananassi

Kaste:
ananassikompoti vedelik
2 sl valget veiniäädikat
1 sl maisitärklist
2 sl ketšupit
1 sl sojakastet
2 sl pruuni suhkrut
soola

Lõika sealiha ribadeks. Pane kaussi, lisa soola ja sojakastet. Klopi muna lahti ja vala lihale. Raputa peale maisijahu. Lase 20 minutit seista. Kuumuta õli väiksemas potis, prae liha 4 jaos krõbedaks (2-3 minutit). Tõsta liha vahukulbiga köögipaberile nõrguma.
Tükelda sibul ja küüslauk, prae mõni minut. Lisa tükeldatud paprika ja prae veel. Sega kokku kastmeained, vala koos ananassiga köögiviljadele. Lase keema tõusta. Sega liha kastmesse. Serveeri kohe !!! Paku juurde riisi või naudi ilma.

Loco moco: Hawaii

Sajandite jooksul on Hawaiile voolanud sisserändajaid igast ilma otsast, algul Euroopast ja Ameerikast, hiljem juba Jaapanist, Koreast, Hiin...